Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Poradniki i przewodniki
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Buczkowice
(5)
Wypożyczalnia Kalna
(3)
Autor
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Dębski Henryk
(1)
Gutowska Agata
(1)
Kozak Krystyna
(1)
Kulbowski Tomasz (1975- )
(1)
Makłowicz Agnieszka
(1)
Nowak Zbigniew Tomasz
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Pustelnik Anastazja. Kuchnia siostry Anastazji
(1)
Płaczek Paweł (1983- )
(1)
Tomczak Andrzej
(1)
Špaleta Renata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura włoska
(1)
Temat
Gotowanie
(2)
Dzieci
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia bałkańska
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Potrawy
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Tania kuchnia
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zero Waste
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: miejsce
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Dalmacja (Chorwacja)
(1)
Gatunek
Powieść
(10924)
Wiersze
(4168)
Opowiadania i nowele
(2746)
Powieść obyczajowa
(2110)
Kryminał
(920)
Książka kucharska
(-)
Wydawnictwa popularne
(792)
Thriller
(595)
Bajki i baśnie
(591)
Biografie
(525)
Poezja polska
(517)
Powieść historyczna
(513)
Sensacja
(469)
Pamiętniki polskie
(452)
Publikacja bogato ilustrowana
(388)
Romans
(387)
Powieść francuska
(367)
Fraszki
(321)
Powieść niemiecka
(318)
Powieść angielska
(304)
Powieść przygodowa
(296)
Literatura dziecięca polska
(295)
Wydawnictwa dla dzieci
(292)
Opracowanie
(290)
Antologie
(275)
Opowiadanie polskie
(267)
Broszura
(260)
Opowiadanie dziecięce polskie
(252)
Fantastyka
(249)
Publicystyka polska
(247)
Fantasy
(240)
Literatura młodzieżowa
(233)
Powieść polska
(228)
Powieść rosyjska
(225)
Encyklopedie
(223)
Literatura polska
(220)
Książka obrazkowa
(219)
Biografia
(214)
Powieść psychologiczna
(211)
Dramat polski
(208)
Przypowieść
(200)
Książki dla małych dzieci
(198)
Saga rodzinna
(190)
Poradnik
(184)
Pamiętniki i wspomnienia
(183)
Powieść młodzieżowa polska
(183)
Pieśń
(181)
Reportaż
(174)
Literatura dziecięca
(171)
Literatura młodzieżowa polska
(166)
Książka zabawka
(157)
Poezja dziecięca
(145)
Powieść kanadyjska
(145)
Publikacje dla dzieci
(138)
Materiały pomocnicze dla szkół
(133)
Literatura podróżnicza polska
(131)
Poezja dziecięca polska
(130)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(130)
Powieść szwedzka
(130)
Poradniki
(123)
Reportaż polski
(123)
Powieść biograficzna
(120)
Powieść dziecięca polska
(117)
Powieść romans
(114)
Przewodniki turystyczne
(104)
Powieść australijska
(99)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(99)
Przepisy kulinarne
(98)
Powieść amerykańska
(97)
Słowniki polskie
(97)
Opowiadanie amerykańskie
(96)
Powieść romans historyczny
(93)
Powieść irlandzka
(92)
Powieść fantastyczna
(90)
Antologia
(89)
Literatura
(88)
Tragedia
(88)
Powieść hiszpańska
(86)
Powieść norweska
(86)
Treny
(85)
Powieść włoska
(82)
Komiks
(76)
Powieść dziecięca angielska
(75)
Opowiadanie angielskie
(73)
Poemat
(73)
Encyklopedia
(72)
Romans historyczny
(71)
Sonety
(69)
Komiksy
(68)
Powieść młodzieżowa angielska
(66)
Powieść thriller
(65)
Albumy
(64)
Science fiction
(64)
Pamiętniki amerykańskie
(63)
Horror
(62)
Komedia polska
(60)
Podręczniki akademickie
(59)
Opowiadanie rosyjskie
(58)
Pamiętniki angielskie
(58)
Satyra polska
(58)
Powieść erotyczna
(57)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(8)
Medycyna i zdrowie
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Sałatki i surówki / Henryk Dębski. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, 2013. - 304 strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Bogaty wybór ciekawych przepisów na znakomite, sprawdzone sałatki i surówki pomoże ozdobić i urozmaicić każdy posiłek. Autor proponuje wykorzystanie warzyw tradycyjnie stosowanych w naszej kuchni, jak i tych rzadziej używanych (skorzonera, jarmuż, kard). [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Kalna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szybko i smacznie / [tłumaczenie Agata Gutowska]. - Warszawa : Reader's Digest Przegląd, 2011. - 160 stron : fotografie ; 25 cm.
(Jedz zdrowo, żyj zdrowo)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
To łatwy i szybki kurs gotowania przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania...[Powyższy opis pochodzi od wydawcy.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Kalna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bądź jak Makłowicz w swojej kuchni i gotuj śródziemnomorskie przysmaki dla siebie i swoich bliskich! "Dalmacja. Książka kucharska" z pewnością Ci w tym pomoże!Od lata 2020 roku, kiedy Robert Makłowicz wyruszył do chorwackiej Dalmacji ze swoim youtube`owym kanałem, popularność tego regionu pod względem kulinarnym diametralnie wzrosła. Nie jest to dziwne, gdyż kraina dalmatyńska jest bardzo ciekawa pod względem historycznym, kulturowym, widokowym i właśnie kulinarnym. Wpływy włoskie, weneckie, bałkańskie i chorwackie sprawiły, że region ten pod względem kuchni stał się wręcz unikatowy.W książce "Dalmacja. Książka kucharska" zawarte są przepisy skupione właśnie na Dalmacji. Na stronach widnieją propozycje dań, zaczynając od tych rybnych, z wykorzystaniem owoców morza, przez warzywne, a kończąc na mięsnych. Przepisy te nie muszą być ortodoksyjnie przestrzeganie, jak według filozofii pana Makłowicza. Podróżnik w każdym przepisie sugeruje nam, w jaki sposób można zamienić dane składniki, które mogą być dla nas z różnych względów niedostępne. Gotując potrawy z tej książki, możemy poczuć się, jakbyśmy byli na wybrzeżu Chorwacji na półwyspie Pelješac, i delektować się makaronami oraz winem.W tej pozycji znajdują się również bardzo dobrze wykonane zdjęcia Dalmacji, które wzbogacają opisane tam przepisy, oraz ciekawostki o tym regionie, które również można wykorzystać przy ewentualnej podróży. Należy zaufać Robertowi Makłowiczowi, gdyż wybrzeże Chorwacji jest dla niego jak druga ojczyzna. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fuzja smaków : Azja Południowo-Wschodnia / Robert Makłowicz. - [Kraków] : Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2023. - 187, [4] strony : fotografie ; 25 cm.
Niejednokrotnie czytelnicy i fani Roberta Makłowicza zadawali mu pytanie (i pewnie nadal będą je zadawać) gdzie nauczył się gotować, czy chodził do jakieś szkoły kucharskiej. A może Robert Makłowicz jest kulinarnym samoukiem? Nie jest to do końca prawdą, bo ulubiony gotujący podróżnik pobierał w tej materii naukę. Ale jak sam podkreśla – tylko raz – w Tajlandii. Tam po raz pierwszy i ostatni w mym życiu uczęszczałem na kursy gotowania, które zakończył całodzienny, praktyczny egzamin. Nie można się więc dziwić, że w drugim swoim odcinku na Youtube Makłowicz pokazał, jak przyrządzić Tajskie placuszki kukurydziane. Internet oszalał, lajków i pozytywnych komentarzy nie było końca (ponad pięćset tysięcy wyświetleń, prawie tysiąc komentarzy). Okazało się, że proste, aromatyczne danie kuchni azjatyckiej może wybornie smakować nad Wisłą. To drobne z pozoru wydarzenie sprawiło, że zarówno autor jak i wydawca podjęli decyzję o rozpoczęciu praca nad nową książką, którą czytelniku trzymasz właśnie w rękach. Ponad 80 przepisów pochodzi między innymi z takich krajów jak Tajlandia, Wietnam, Malezja, Singapur, Filipiny czy Kambodża. Choć inspiracji innymi kuchniami azjatyckimi jest o wiele więcej, mowa tu choćby o wielkim dziedzictwie Chin i Indii. Kulinarne recepty zostały podzielone na kilka działów: Sałatki i przekąski, Zupy, Makarony i ryże, Mięso, Ryby i owoce morza, Jarzyny oraz Desery. Warto zaznaczyć, że przy daniach mięsnych autor podaje roślinne zamienniki, dzięki czemu potrawy te będą mogli przygotowywać również wegetarianie i weganie. Książka ilustrowana jest przepięknymi zdjęciami potraw i fotografiami z podróży Roberta Makłowicza w ten zakątek świata. A o tym jak te dania gotuje się w Polsce autor pisze we wstępie tak: Wszystkie zamieszczone tu przepisy własnoręcznie przygotowałem. Nawet jeśli niektóre gotowałem przed kamerą w miejscach, skąd pochodzą, przygotowywałem je raz jeszcze w Krakowie, by mieć pewność, że da się je zrobić i u nas, zważywszy na dostępność składników. Rzecz jasna nie wszystko kupicie u siebie za rogiem, jednak gwarantuję, że wszystko u nas kupić da się, choć czasami, jak się nie mieszka w dużym mieście lub jego pobliżu, łatwiej to zrobić przez Internet. Przy oryginalnych przepisach staram się podawać ich lokalne nazwy, są jednak takie dania, przy których figurują jedynie nazwy polskie. Najczęściej chodzi tu o potrawy, które sam stworzyłem, inspirując się oryginalnymi daniami. Część z nich należy do naszego domowego kanonu kulinarnego. Choć wiem świetnie, że żyjemy w kraju ziemniaków, kapusty i jabłek, wiem, że jadać winno się przede wszystkim to, co dana ziemia rodzi, to wiem również, że w ponury listopadowy polski dzień tajskie curry jest najlepszym remedium na ból istnienia. Daje nadzieję, pieści mózg i obiecuje słońce. Takowych doznań życzę Wam jak najwięcej! [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wspaniałe przepisy na smaczne i zdrowe przetwory z domowej spiżarni! W książce znajdziemy receptury na wspaniałe soki, syropy, konfitury, powidła, dżemy, galaretki, wino, nalewki, ocet, sałatki, przeciery, sosy i inne przetwory z najlepszych darów natury: kwiatów fiołka, z truskawek, porzeczek, jagód, poziomek, czereśni, wiśni, płatków i owoców róż, malin, ogórków, pomidorów, papryki, moreli, brzoskwini, jabłek, śliwek, aronii, winogron, kapusty, żurawiny, czosnku i chrzanu. Przygotowane według przepisów zawartych w tej książce przetwory to lecznicze i profilaktyczne specyfiki, pomagające radzić sobie z rozmaitymi chorobami: infekcjami dróg oddechowych, grypą, bezsennością, nerwicą, nadciśnieniem, chorobami skórnymi, zatruciami pokarmowymi. Wspomagają trawienie, pracę wątroby i przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają procesom starzenia się organizmu, ochraniają przed nowotworami, regenerują i wzmacniają organizm, wspomagają układ krążenia, poprawiają wzrok, obniżają poziom cholesterolu, wzbogacają organizm w sole mineralne i witaminy. Każdy przepis opatrzony jest wyczerpującym komentarzem o walorach leczniczych przetworów, co czyni tę książkę inną niż wszystkie o podobnej tematyce. Autor w oparciu o wiedzę, doświadczenie, a przede wszystkim o najnowsze zdobycze medycyny udowadnia Czytelnikowi, że wybrane domowe przetwory to nie tylko rozkosz dla podniebienia, skarbiec witamin i soli mineralnych na zimowo-wiosenny czas, ale także niezastąpione lekarstwa, które koniecznie trzeba mieć w domu, aby nie chorować!
[Opis: lubimy czytać]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menu kryzysowe / Paweł Płaczek. - Warszawa : Purple Book Wydawnictwo, copyright 2023. - 303, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Czy kiedykolwiek, zaglądając do swojej lodówki, zastanawialiście się, co zrobić z produktami, które pozostały wam po przygotowaniu posiłków? Resztkami, z których pozornie nic nie da się już zrobić? Czy chodząc po sklepach i obserwując coraz wyższe ceny, pomyśleliście: "Przydałoby się wprowadzić jakieś oszczędności?” Ta książka pomoże wam gotować smacznie, ale i tanio. Poznajcie 120 przepisów, które pozwolą wam wprowadzić w życie zasadę "zero waste”: od rosołu, który może stać się źródłem posiłków na cały tydzień, po zrobiony domowym sposobem kremowy serek i masło; od wodzionki czyli zupy z niczego, poprzez panczkraut czyli śląską kapustę z ziemniakami, po jabłka pod kruszonką; od podkarpackich proziaków, czyli bułeczek z patelni, przez orientalną szakszukę, aż po nasze swojskie chrupiące placki ziemniaczane. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Specjały siostry Anastazji / Anastazja Pustelnik. - Wydanie 2. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2017. - 127 stron : fotografie ; 21 cm.
(Kuchnia siostry Anastazji ; t. 9)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Kalna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej