Makłowicz Robert (1963- )
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Buczkowice
(4)
Wypożyczalnia Godziszka
(2)
Wypożyczalnia Kalna
(1)
Wypożyczalnia Rybarzowice
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Makłowicz Robert (1963- )
(-)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Zarawska Patrycja (1970- )
(202)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Steel Danielle (1947- )
(177)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(175)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(170)
Jachowicz Stanisław
(159)
Lech Justyna
(138)
Rolando Bianka
(131)
Roberts Nora (1950- )
(130)
Mickiewicz Adam
(129)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(122)
Fabianowska Małgorzata
(121)
Czechowicz Józef
(119)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(114)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(114)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(112)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(112)
Liebert Jerzy
(105)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Prus Bolesław (1847-1912)
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(97)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Mazan Maciejka
(94)
Rozwadowski Stanisław (1923-1996)
(92)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(92)
Orzeszkowa Eliza
(91)
Wilczek Piotr
(90)
Kraszewski Józef Ignacy
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Bogdziewicz Monika
(84)
Popławska Anna (filolog)
(82)
Sekuła Elżbieta
(79)
Baudelaire Charles
(77)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(77)
Szulc Andrzej
(77)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(75)
Kownacka Maria (1894-1982)
(74)
Krentz Jayne Ann (1948- )
(74)
Maliszewski Karol
(74)
King Stephen (1947- )
(73)
Kornhauser Julian
(72)
Tuwim Julian (1894-1953)
(72)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(70)
Spirydowicz Ewa
(70)
Syrokomla Władysław
(70)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(70)
Cussler Clive (1931- )
(69)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
Włodarczyk Barbara
(67)
Mróz Remigiusz (1987- )
(66)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(66)
Kraśko Jan (1954- )
(65)
Lange Antoni
(65)
Michalak Katarzyna (1969- )
(64)
Rychlicki Zbigniew (1922-1989)
(63)
Wilusz Tomasz
(63)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(62)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(62)
Mortka Marcin (1976- )
(62)
Shakespeare William (1564-1616)
(61)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(60)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(60)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(60)
Sienkiewicz Henryk
(60)
Zimnicka Iwona (1963- )
(60)
Pasewicz Edward
(59)
Siewior-Kuś Alina
(59)
Christie Agatha (1890-1976)
(58)
Gawryluk Barbara (1957- )
(58)
Keff Bożena
(58)
Drewnowski Jacek (1974- )
(57)
Głowińska Anita
(57)
Stefańska Paulina
(57)
Supeł Barbara
(57)
Ławnicki Lucjan
(57)
Ludwikowska Jolanta
(56)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(55)
Podsiadło Jacek
(55)
Ritter-Jasińska Antje
(55)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(54)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Gotowanie
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia bałkańska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Makłowicz, Robert (1963- )
(1)
Potrawy
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Temat: miejsce
Austria
(1)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Dalmacja (Chorwacja)
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Opracowanie
(1)
Przewodniki turystyczne
(1)
Relacja z podróży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(4)
Podróże i turystyka
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Godziszka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(438) (1 egz.)
Książka
W koszyku
C.k. kuchnia / Robert Makłowicz ; ilustracje Andrzej Zaręba. - Dodruk 2022. - Kraków : Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2022. - 230, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
"C.k. kuchnia" to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Café Museum / Robert Makłowicz ; z ilustracjami Andrzeja Zaręby. - Kraków : Wysoki Zamek, 2023. - 189, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
„Café Museum” to połączenie książki podróżniczej i kulinarnej z szerokim tłem historycznym i wieloma rodzinnymi wspomnieniami. Robert Makłowicz, w bardzo osobistej narracji, pokazuje nam kawałek swojego świata. Miejsca dla niego niezwykle ważne, których spoiwem jest ck Europa. Wraz z autorem przemierzamy kraje wielonarodowościowej monarchii habsburskiej. To nie jest jednak zwykła podróż – Makłowcz zatrzymuje się w miejscach, które bardzo rzadko pojawiają się w przewodnikach. Nie znajdziemy tu długich opisów zabytków, autor pisze przede wszystkim o ludziach i jedzeniu. Przywołuje często świat już nieistniający, próbuje go wskrzesić, bo dobrze wie, że pamięć potrafi przetrwać w smakach i zapachach. Nieważne czy spacerujemy po Wiedniu, szeklerskiej wiosce w Transylwanii czy Sarajewie – w jakiś przedziwny sposób Makłowicz zawsze wie, gdzie ma się udać, gdzie zapukać, jakie drzwi otworzyć. Może to lata praktyki, a może to opiekuńczy duch cesarza Franciszka Józefa I czuwa nad naszym autorem. [nota wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 913 (4) (1 egz.)
Wypożyczalnia Godziszka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913 (4) (1 egz.)
Wypożyczalnia Kalna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913 (4) (1 egz.)
Wypożyczalnia Rybarzowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913 (4) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bądź jak Makłowicz w swojej kuchni i gotuj śródziemnomorskie przysmaki dla siebie i swoich bliskich! "Dalmacja. Książka kucharska" z pewnością Ci w tym pomoże!Od lata 2020 roku, kiedy Robert Makłowicz wyruszył do chorwackiej Dalmacji ze swoim youtube`owym kanałem, popularność tego regionu pod względem kulinarnym diametralnie wzrosła. Nie jest to dziwne, gdyż kraina dalmatyńska jest bardzo ciekawa pod względem historycznym, kulturowym, widokowym i właśnie kulinarnym. Wpływy włoskie, weneckie, bałkańskie i chorwackie sprawiły, że region ten pod względem kuchni stał się wręcz unikatowy.W książce "Dalmacja. Książka kucharska" zawarte są przepisy skupione właśnie na Dalmacji. Na stronach widnieją propozycje dań, zaczynając od tych rybnych, z wykorzystaniem owoców morza, przez warzywne, a kończąc na mięsnych. Przepisy te nie muszą być ortodoksyjnie przestrzeganie, jak według filozofii pana Makłowicza. Podróżnik w każdym przepisie sugeruje nam, w jaki sposób można zamienić dane składniki, które mogą być dla nas z różnych względów niedostępne. Gotując potrawy z tej książki, możemy poczuć się, jakbyśmy byli na wybrzeżu Chorwacji na półwyspie Pelješac, i delektować się makaronami oraz winem.W tej pozycji znajdują się również bardzo dobrze wykonane zdjęcia Dalmacji, które wzbogacają opisane tam przepisy, oraz ciekawostki o tym regionie, które również można wykorzystać przy ewentualnej podróży. Należy zaufać Robertowi Makłowiczowi, gdyż wybrzeże Chorwacji jest dla niego jak druga ojczyzna. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fuzja smaków : Azja Południowo-Wschodnia / Robert Makłowicz. - [Kraków] : Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2023. - 187, [4] strony : fotografie ; 25 cm.
Niejednokrotnie czytelnicy i fani Roberta Makłowicza zadawali mu pytanie (i pewnie nadal będą je zadawać) gdzie nauczył się gotować, czy chodził do jakieś szkoły kucharskiej. A może Robert Makłowicz jest kulinarnym samoukiem? Nie jest to do końca prawdą, bo ulubiony gotujący podróżnik pobierał w tej materii naukę. Ale jak sam podkreśla – tylko raz – w Tajlandii. Tam po raz pierwszy i ostatni w mym życiu uczęszczałem na kursy gotowania, które zakończył całodzienny, praktyczny egzamin. Nie można się więc dziwić, że w drugim swoim odcinku na Youtube Makłowicz pokazał, jak przyrządzić Tajskie placuszki kukurydziane. Internet oszalał, lajków i pozytywnych komentarzy nie było końca (ponad pięćset tysięcy wyświetleń, prawie tysiąc komentarzy). Okazało się, że proste, aromatyczne danie kuchni azjatyckiej może wybornie smakować nad Wisłą. To drobne z pozoru wydarzenie sprawiło, że zarówno autor jak i wydawca podjęli decyzję o rozpoczęciu praca nad nową książką, którą czytelniku trzymasz właśnie w rękach. Ponad 80 przepisów pochodzi między innymi z takich krajów jak Tajlandia, Wietnam, Malezja, Singapur, Filipiny czy Kambodża. Choć inspiracji innymi kuchniami azjatyckimi jest o wiele więcej, mowa tu choćby o wielkim dziedzictwie Chin i Indii. Kulinarne recepty zostały podzielone na kilka działów: Sałatki i przekąski, Zupy, Makarony i ryże, Mięso, Ryby i owoce morza, Jarzyny oraz Desery. Warto zaznaczyć, że przy daniach mięsnych autor podaje roślinne zamienniki, dzięki czemu potrawy te będą mogli przygotowywać również wegetarianie i weganie. Książka ilustrowana jest przepięknymi zdjęciami potraw i fotografiami z podróży Roberta Makłowicza w ten zakątek świata. A o tym jak te dania gotuje się w Polsce autor pisze we wstępie tak: Wszystkie zamieszczone tu przepisy własnoręcznie przygotowałem. Nawet jeśli niektóre gotowałem przed kamerą w miejscach, skąd pochodzą, przygotowywałem je raz jeszcze w Krakowie, by mieć pewność, że da się je zrobić i u nas, zważywszy na dostępność składników. Rzecz jasna nie wszystko kupicie u siebie za rogiem, jednak gwarantuję, że wszystko u nas kupić da się, choć czasami, jak się nie mieszka w dużym mieście lub jego pobliżu, łatwiej to zrobić przez Internet. Przy oryginalnych przepisach staram się podawać ich lokalne nazwy, są jednak takie dania, przy których figurują jedynie nazwy polskie. Najczęściej chodzi tu o potrawy, które sam stworzyłem, inspirując się oryginalnymi daniami. Część z nich należy do naszego domowego kanonu kulinarnego. Choć wiem świetnie, że żyjemy w kraju ziemniaków, kapusty i jabłek, wiem, że jadać winno się przede wszystkim to, co dana ziemia rodzi, to wiem również, że w ponury listopadowy polski dzień tajskie curry jest najlepszym remedium na ból istnienia. Daje nadzieję, pieści mózg i obiecuje słońce. Takowych doznań życzę Wam jak najwięcej! [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej