Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(18)
Forma i typ
Książki
(18)
Poradniki i przewodniki
(12)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Poezja
(1)
Dostępność
dostępne
(15)
wypożyczone
(3)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Buczkowice
(11)
Wypożyczalnia Godziszka
(1)
Wypożyczalnia Kalna
(5)
Wypożyczalnia Rybarzowice
(4)
Autor
Makłowicz Robert (1963- )
(4)
Zaręba Andrzej (1964- )
(2)
Art Piotr
(1)
Boniszewska Anna
(1)
Cholewińska-Szkolik Aniela
(1)
Dębski Henryk
(1)
Furtak Ewa
(1)
Goździewicz Małgorzata
(1)
Gutowska Agata
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Jarczok Aleksandra
(1)
Konarowska Katarzyna
(1)
Kozak Krystyna
(1)
Kołek Justyn
(1)
Kulbowski Tomasz (1975- )
(1)
Lad Usha
(1)
Lad Vasant (1943- )
(1)
Maciurzyńska Marta
(1)
Madaliński Michał (tłumacz)
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Makłowicz Agnieszka
(1)
Musiałowska Dominika
(1)
Nowak Zbigniew Tomasz
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Pustelnik Anastazja. Kuchnia siostry Anastazji
(1)
Płaczek Paweł (1983- )
(1)
Sowa Robert (1966- )
(1)
Tomczak Andrzej
(1)
Špaleta Renata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
Kraj wydania
Polska
(18)
Język
polski
(18)
Odbiorca
Dzieci
(2)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Dietetyka
(3)
Gotowanie
(3)
Zdrowe żywienie
(2)
Ajurweda
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Cukrzycy
(1)
Dzieci
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Grzyby
(1)
Insulinooporność
(1)
Kobieta
(1)
Kucharstwo
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia bałkańska
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Makłowicz, Robert (1963- )
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Obiad
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odżywianie
(1)
Potrawy
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Tania kuchnia
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zero Waste
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Austria
(1)
Azja Południowo-Wschodnia
(1)
Dalmacja (Chorwacja)
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(9)
Książka kucharska
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Poradnik
(3)
Autobiografia
(1)
Kolędy i pastorałki
(1)
Opracowanie
(1)
Relacja z podróży
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(503)
Edukacja i pedagogika
(265)
Socjologia i społeczeństwo
(137)
Biologia
(129)
Medycyna i zdrowie
(107)
Kulinaria
(18)
Kultura i sztuka
(102)
Psychologia
(102)
Religia i duchowość
(101)
Podróże i turystyka
(97)
Literaturoznawstwo
(95)
Kultura fizyczna i sport
(53)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(51)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(47)
Rozwój osobisty
(46)
Geografia i nauki o Ziemi
(39)
Etnologia i antropologia kulturowa
(38)
Ochrona środowiska
(35)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(31)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(29)
Hobby i czas wolny
(28)
Językoznawstwo
(27)
Inżynieria i technika
(22)
Fizyka i astronomia
(19)
Transport i logistyka
(15)
Rolnictwo i leśnictwo
(12)
Filozofia i etyka
(11)
Nauka i badania
(11)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(11)
Styl życia, moda i uroda
(10)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(7)
Architektura i budownictwo
(6)
Chemia
(6)
Dom i ogród
(5)
Informatyka i technologie informacyjne
(5)
Media i komunikacja społeczna
(5)
Praca, kariera, pieniądze
(5)
Archeologia
(4)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(4)
Zarządzanie i marketing
(4)
Matematyka
(1)
18 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Zdrowie na talerzu : lecznicze właściwości potraw / tłumaczenie Piotr Art, Jan Halbersztat, Katarzyna Konarowska, Michał Madaliński. - Drugie polskie wydanie. - Warszawa : Reader's Digest, Copyright 2009. - 352 strony : fotografie kolorowe ; 26x21 cm.
50 popularnych produktów żywnościowych, ich właściwości i wpływ na zdrowie człowieka. 50 częstych chorób i dolegliwości, do których opracowano stosowne przepisy kulinarne. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Rybarzowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sałatki i surówki / Henryk Dębski. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, 2013. - 304 strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Bogaty wybór ciekawych przepisów na znakomite, sprawdzone sałatki i surówki pomoże ozdobić i urozmaicić każdy posiłek. Autor proponuje wykorzystanie warzyw tradycyjnie stosowanych w naszej kuchni, jak i tych rzadziej używanych (skorzonera, jarmuż, kard). [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Kalna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szybko i smacznie / [tłumaczenie Agata Gutowska]. - Warszawa : Reader's Digest Przegląd, 2011. - 160 stron : fotografie ; 25 cm.
(Jedz zdrowo, żyj zdrowo)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Grzybownik + mapa : nowy rozdział : amatorska uprawa grzybów / Justyn Kołek grzyboznawca, juror, Ewa Furtak klasyfikator grzybów, Aleksandra Jarczok, mykolog. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 279, [1] strona, [1] karta tablic złożona luzem : fotografie, ilustracje, mapa ; 22 cm.
Z tej książki dowiesz się, jak, gdzie i kiedy zbierać grzyby, jak nauczyć się odróżniać smaczne, jadalne grzyby od tych, które mogą zaszkodzić, a nawet zabić.
Obalimy wszystkie mity dotyczące zbierania grzybów! Znajdziesz tu również najciekawsze przepisy na wykorzystanie grzybów w kuchni. Ponad 120 najczęściej występujących w Polsce grzybów. Zdjęcia pozwalające rozpoznać dany grzyb. Praktyczne porady. Prosty i przystępny język. Dowiesz się, jakie grzyby można samodzielnie hodować w domu i nauczysz się, jak to robić krok po kroku! Do tego mapa, która pomoże ci znaleźć najbardziej grzybodajne tereny! [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 56/59 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
To łatwy i szybki kurs gotowania przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania...[Powyższy opis pochodzi od wydawcy.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Kalna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 I (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Gotuj z ajurwedą dla zdrowia" to coś więcej niż zwykła książka kucharska. To wprowadzenie w tajniki ajurwedy i kuchni ajurwedyjskiej, uczące nowego spojrzenia na żywienie. Książka oferuje mnóstwo zdrowych przepisów kuchni wegetariańskiej, przygotowywanych na bazie ziół i przypraw harmonizujących poszczególne konstytucje. Omawia wpływ danego pokarmu na poszczególne dosze, a w wielu przypadkach także jego lecznicze właściwości. Ajurweda to starożytna sztuka leczenia, która naucza, iż pokarm jest bardzo istotny dla zdrowia i dobrego samopoczucia. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowo w 15 minut : obiady / Marta Maciurzyńska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 267, [5] stron : ilustracje (głównie kolorowe) ; 21 cm.
Spanakorizo, pasta alla carretiera, turecki chleb, kaszotto z warzywami po meksykańsku, jajka zapiekane po hiszpańsku, amerykańskie pancakes, Flammkuchen, francuska zupa cebulowa, indyk generała Tso, dubu jorim, pad thai z krewetkami, tikka masala, szakszuka z kaparami i kozim serem, wegański gulasz węgierski i inne – przepisy na obiady (i nie tylko) inspirowane kuchniami świata! Jaka jest twoja ulubiona kuchnia? Włoska? Polska? A może azjatycka? Przenieś się do innego kraju, nie opuszczając mieszkania, i zasmakuj w pysznych potrawach, które wykonasz ekspresowo z prostych i ogólnodostępnych składników. Nie masz czasu na gotowanie? Chcesz się zdrowo odżywiać i nie rezygnować przy tym ze smacznych posiłków? Ta książka jest dla ciebie! 103 kwadransowe przepisy, czyli mnóstwo czasu na ulubione aktywności poza kuchnią! [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Rybarzowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka? Koniec z gotowaniem dla każdego innego obiadu! Czas na zdrową alternatywę dla dotychczasowych posiłków, która pomoże wrócić do zdrowia całej twojej rodzinie. Żyjemy w czasach nadmiaru, w czasach, w których więcej osób umiera z powodu zbyt dużej ilości jedzenia niż jego braku, a na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i autoimmunologiczne zapadają coraz młodsi ludzie. Nawet dzieci! Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze. W tej książce pokazujemy, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniamy, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia. Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, a tym bardziej restrykcyjna i głodówkowa. Możesz jeść wiele smacznych, sycących potraw, nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej. [opis z lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Kalna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
C.k. kuchnia / Robert Makłowicz ; ilustracje Andrzej Zaręba. - Dodruk 2022. - Kraków : Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2022. - 230, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
"C.k. kuchnia" to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Brak informacji o dostępności: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Café Museum / Robert Makłowicz ; z ilustracjami Andrzeja Zaręby. - Kraków : Wysoki Zamek, 2023. - 189, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
„Café Museum” to połączenie książki podróżniczej i kulinarnej z szerokim tłem historycznym i wieloma rodzinnymi wspomnieniami. Robert Makłowicz, w bardzo osobistej narracji, pokazuje nam kawałek swojego świata. Miejsca dla niego niezwykle ważne, których spoiwem jest ck Europa. Wraz z autorem przemierzamy kraje wielonarodowościowej monarchii habsburskiej. To nie jest jednak zwykła podróż – Makłowcz zatrzymuje się w miejscach, które bardzo rzadko pojawiają się w przewodnikach. Nie znajdziemy tu długich opisów zabytków, autor pisze przede wszystkim o ludziach i jedzeniu. Przywołuje często świat już nieistniający, próbuje go wskrzesić, bo dobrze wie, że pamięć potrafi przetrwać w smakach i zapachach. Nieważne czy spacerujemy po Wiedniu, szeklerskiej wiosce w Transylwanii czy Sarajewie – w jakiś przedziwny sposób Makłowicz zawsze wie, gdzie ma się udać, gdzie zapukać, jakie drzwi otworzyć. Może to lata praktyki, a może to opiekuńczy duch cesarza Franciszka Józefa I czuwa nad naszym autorem. [nota wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Brak informacji o dostępności: sygn. 913 (4) (1 egz.)
Wypożyczalnia Godziszka
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 913 (4) (1 egz.)
Wypożyczalnia Kalna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913 (4) (1 egz.)
Wypożyczalnia Rybarzowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913 (4) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bądź jak Makłowicz w swojej kuchni i gotuj śródziemnomorskie przysmaki dla siebie i swoich bliskich! "Dalmacja. Książka kucharska" z pewnością Ci w tym pomoże!Od lata 2020 roku, kiedy Robert Makłowicz wyruszył do chorwackiej Dalmacji ze swoim youtube`owym kanałem, popularność tego regionu pod względem kulinarnym diametralnie wzrosła. Nie jest to dziwne, gdyż kraina dalmatyńska jest bardzo ciekawa pod względem historycznym, kulturowym, widokowym i właśnie kulinarnym. Wpływy włoskie, weneckie, bałkańskie i chorwackie sprawiły, że region ten pod względem kuchni stał się wręcz unikatowy.W książce "Dalmacja. Książka kucharska" zawarte są przepisy skupione właśnie na Dalmacji. Na stronach widnieją propozycje dań, zaczynając od tych rybnych, z wykorzystaniem owoców morza, przez warzywne, a kończąc na mięsnych. Przepisy te nie muszą być ortodoksyjnie przestrzeganie, jak według filozofii pana Makłowicza. Podróżnik w każdym przepisie sugeruje nam, w jaki sposób można zamienić dane składniki, które mogą być dla nas z różnych względów niedostępne. Gotując potrawy z tej książki, możemy poczuć się, jakbyśmy byli na wybrzeżu Chorwacji na półwyspie Pelješac, i delektować się makaronami oraz winem.W tej pozycji znajdują się również bardzo dobrze wykonane zdjęcia Dalmacji, które wzbogacają opisane tam przepisy, oraz ciekawostki o tym regionie, które również można wykorzystać przy ewentualnej podróży. Należy zaufać Robertowi Makłowiczowi, gdyż wybrzeże Chorwacji jest dla niego jak druga ojczyzna. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fuzja smaków : Azja Południowo-Wschodnia / Robert Makłowicz. - [Kraków] : Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2023. - 187, [4] strony : fotografie ; 25 cm.
Niejednokrotnie czytelnicy i fani Roberta Makłowicza zadawali mu pytanie (i pewnie nadal będą je zadawać) gdzie nauczył się gotować, czy chodził do jakieś szkoły kucharskiej. A może Robert Makłowicz jest kulinarnym samoukiem? Nie jest to do końca prawdą, bo ulubiony gotujący podróżnik pobierał w tej materii naukę. Ale jak sam podkreśla – tylko raz – w Tajlandii. Tam po raz pierwszy i ostatni w mym życiu uczęszczałem na kursy gotowania, które zakończył całodzienny, praktyczny egzamin. Nie można się więc dziwić, że w drugim swoim odcinku na Youtube Makłowicz pokazał, jak przyrządzić Tajskie placuszki kukurydziane. Internet oszalał, lajków i pozytywnych komentarzy nie było końca (ponad pięćset tysięcy wyświetleń, prawie tysiąc komentarzy). Okazało się, że proste, aromatyczne danie kuchni azjatyckiej może wybornie smakować nad Wisłą. To drobne z pozoru wydarzenie sprawiło, że zarówno autor jak i wydawca podjęli decyzję o rozpoczęciu praca nad nową książką, którą czytelniku trzymasz właśnie w rękach. Ponad 80 przepisów pochodzi między innymi z takich krajów jak Tajlandia, Wietnam, Malezja, Singapur, Filipiny czy Kambodża. Choć inspiracji innymi kuchniami azjatyckimi jest o wiele więcej, mowa tu choćby o wielkim dziedzictwie Chin i Indii. Kulinarne recepty zostały podzielone na kilka działów: Sałatki i przekąski, Zupy, Makarony i ryże, Mięso, Ryby i owoce morza, Jarzyny oraz Desery. Warto zaznaczyć, że przy daniach mięsnych autor podaje roślinne zamienniki, dzięki czemu potrawy te będą mogli przygotowywać również wegetarianie i weganie. Książka ilustrowana jest przepięknymi zdjęciami potraw i fotografiami z podróży Roberta Makłowicza w ten zakątek świata. A o tym jak te dania gotuje się w Polsce autor pisze we wstępie tak: Wszystkie zamieszczone tu przepisy własnoręcznie przygotowałem. Nawet jeśli niektóre gotowałem przed kamerą w miejscach, skąd pochodzą, przygotowywałem je raz jeszcze w Krakowie, by mieć pewność, że da się je zrobić i u nas, zważywszy na dostępność składników. Rzecz jasna nie wszystko kupicie u siebie za rogiem, jednak gwarantuję, że wszystko u nas kupić da się, choć czasami, jak się nie mieszka w dużym mieście lub jego pobliżu, łatwiej to zrobić przez Internet. Przy oryginalnych przepisach staram się podawać ich lokalne nazwy, są jednak takie dania, przy których figurują jedynie nazwy polskie. Najczęściej chodzi tu o potrawy, które sam stworzyłem, inspirując się oryginalnymi daniami. Część z nich należy do naszego domowego kanonu kulinarnego. Choć wiem świetnie, że żyjemy w kraju ziemniaków, kapusty i jabłek, wiem, że jadać winno się przede wszystkim to, co dana ziemia rodzi, to wiem również, że w ponury listopadowy polski dzień tajskie curry jest najlepszym remedium na ból istnienia. Daje nadzieję, pieści mózg i obiecuje słońce. Takowych doznań życzę Wam jak najwięcej! [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wspaniałe przepisy na smaczne i zdrowe przetwory z domowej spiżarni! W książce znajdziemy receptury na wspaniałe soki, syropy, konfitury, powidła, dżemy, galaretki, wino, nalewki, ocet, sałatki, przeciery, sosy i inne przetwory z najlepszych darów natury: kwiatów fiołka, z truskawek, porzeczek, jagód, poziomek, czereśni, wiśni, płatków i owoców róż, malin, ogórków, pomidorów, papryki, moreli, brzoskwini, jabłek, śliwek, aronii, winogron, kapusty, żurawiny, czosnku i chrzanu. Przygotowane według przepisów zawartych w tej książce przetwory to lecznicze i profilaktyczne specyfiki, pomagające radzić sobie z rozmaitymi chorobami: infekcjami dróg oddechowych, grypą, bezsennością, nerwicą, nadciśnieniem, chorobami skórnymi, zatruciami pokarmowymi. Wspomagają trawienie, pracę wątroby i przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają procesom starzenia się organizmu, ochraniają przed nowotworami, regenerują i wzmacniają organizm, wspomagają układ krążenia, poprawiają wzrok, obniżają poziom cholesterolu, wzbogacają organizm w sole mineralne i witaminy. Każdy przepis opatrzony jest wyczerpującym komentarzem o walorach leczniczych przetworów, co czyni tę książkę inną niż wszystkie o podobnej tematyce. Autor w oparciu o wiedzę, doświadczenie, a przede wszystkim o najnowsze zdobycze medycyny udowadnia Czytelnikowi, że wybrane domowe przetwory to nie tylko rozkosz dla podniebienia, skarbiec witamin i soli mineralnych na zimowo-wiosenny czas, ale także niezastąpione lekarstwa, które koniecznie trzeba mieć w domu, aby nie chorować!
[Opis: lubimy czytać]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menu kryzysowe / Paweł Płaczek. - Warszawa : Purple Book Wydawnictwo, copyright 2023. - 303, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Czy kiedykolwiek, zaglądając do swojej lodówki, zastanawialiście się, co zrobić z produktami, które pozostały wam po przygotowaniu posiłków? Resztkami, z których pozornie nic nie da się już zrobić? Czy chodząc po sklepach i obserwując coraz wyższe ceny, pomyśleliście: "Przydałoby się wprowadzić jakieś oszczędności?” Ta książka pomoże wam gotować smacznie, ale i tanio. Poznajcie 120 przepisów, które pozwolą wam wprowadzić w życie zasadę "zero waste”: od rosołu, który może stać się źródłem posiłków na cały tydzień, po zrobiony domowym sposobem kremowy serek i masło; od wodzionki czyli zupy z niczego, poprzez panczkraut czyli śląską kapustę z ziemniakami, po jabłka pod kruszonką; od podkarpackich proziaków, czyli bułeczek z patelni, przez orientalną szakszukę, aż po nasze swojskie chrupiące placki ziemniaczane. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Specjały siostry Anastazji / Anastazja Pustelnik. - Wydanie 2. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2017. - 127 stron : fotografie ; 21 cm.
(Kuchnia siostry Anastazji ; t. 9)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Kalna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cztery pory roku / Robert Sowa. - Warszawa : Edipresse Kolekcje, copyright 2014. - 253, [2] strony : ilustracje ; 28 cm.
Temat
Dziedzina i ujęcie
Szanowni Państwo, oddaję w Wasze ręce książkę, która zawiera esencję przepisów mojej prawie trzyletniej współpracy z dwutygodnikiem „Party”. To wielokrotnie sprawdzone potrawy – apetyczne zupy i przystawki, łatwe i szybkie potrawy z ryb, mięsne i wegetariańskie dania główne oraz bogaty zestaw pysznych dodatków. Proste przepisy wraz z kolorowymi zdjęciami pozwalają na odtworzenie w domowej kuchni autentycznych polskich smaków i gwarantują sukces! Mam nadzieję, że propozycje potraw zainspirują zarówno doświadczonych, jak i początkujących kucharzy.Wszystkie przepisy oparte są na łatwo dostępnych składnikach. Każdy może docenić unikalne walorytej zdrowej i przepysznej kuchni. Inne książki w kuchni nie będą Wam już potrzebne. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Rybarzowice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Magda : autobiografia Magdy Gessler / Magda Gessler, Dominik Linowski. - [Warszawa] : 5Why Promotion, copyright 2021. - 350 stron : ilustracje ; 22 cm.
"Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się, jak długa i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie." [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buczkowice
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej